Financiële tussenkomst

In deze snel evoluerende sector is het belangrijk bij te blijven om nieuwe opdrachten binnen te halen.
Voor sommige opdrachten bent u verplicht om bepaalde attesten of certificaten voor te leggen. Voor beide zaken is bijscholing aan te raden.
Het tijdstip bepaalt u zelf: tijdens de werkuren, ’s avonds of op zaterdagen of tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer.

En dit telkens met het voordeel van financiële tussenkomst via uw sectorfonds Constructiv, dat bovendien combineerbaar is met Vlaamse subsidie uit de KMO-portefeuille.

!! LET OP: Constructiv aanvaardt enkel dossiers die tijdig zijn ingediend, dit betekent dat u de aanvraag dient te doen VOOR de opleiding plaats vindt (of VOOR de eerste opleidingsdag).

 

Financiële tussenkomst via het sectorfonds Constructiv

Constructiv komt tussen in de opleidingskost en de loonkost van bouwvakarbeiders (PC 124), en ook aan de zaakvoerder(s) als die zijn arbeider(s) vergezelt in de opleiding.

 

Tijdens de werkuren (min. 4 - max. 125 u per schooljaar)

 1. Tussenkomst in de opleidingskost via Bouwunie: € 5/u/arbeider (theoretische opleidingen zoals VCA) of € 10/u/arbeider (praktische opleidingen zoals EHBO, asbestverwijdering, veilig werken op hoogte, nascholing vakbekwaamheid rijbewijzen, praktische vaktechnische opleidingen …) met uitzondering van bedrijfsinterne opleidingen (=gegeven door eigen ervaren werknemers)
 2. Tussenkomst in de loonkost (of sectoraal of via VOV)
 3. Geen premie voor de arbeider

 

Wijziging tussenkomsten in opleiding sinds 1 september 2019 : Waarom?

Sinds 1 september 2019 zijn de regels omtrent de sectorale financiële tussenkomsten bij weekdagopleidingen gewijzigd (CAO Bouw 23/9/2019). Daarnaast lanceerde Vlaanderen het Vlaams opleidingsverlof (VOV). Door de opstart van het VOV zijn er nieuwe verplichtingen voor het bouwbedrijf (met vestigingseenheid in Vlaanderen, zoals de aangifte van de opleidingsdag via Dmfa). Voor wat betreft de sectorale tussenkomsten zal Constructiv overgaan tot uitbetaling zoals voorzien in de CAO, in afstemming met VOV.

 

Wat wil dit nu concreet zeggen?

Er blijft, naast de sectorale tussenkomst in de opleidingskost, een tussenkomst in de loonkost voor arbeiders die bijscholingen volgen van tenminste 4 uur.
Hoeveel u per uur/arbeider ontvangt, en wie uitbetaalt, is afhankelijk van het aantal uren dat er op schooljaarbasis effectief gevolgd wordt per arbeider (minder dan 32u, of >=32u).

 

LOONKOST
Korte opleidingen (d.w.z. totaal opleidingen van min 4u tot en met 31u/arb/schooljaar)
Betaald door? Constructiv (sectoraal)
Hoeveel? € 15/u/arbeider pc 124

Lange opleidingen (d.w.z. totaal opleidingen >=32u tot en met 125u/arb/schooljaar)
Betaald door? VOV (Vlaams opleidingsverlof)
Hoeveel? € 21,3/u/arbeider pc 1244

 

OPLEIDINGSKOST
Opleidingen van minimum 4u tot en met 120u/arb/schooljaar
Betaald door? Constructiv (sectoraal)
Hoeveel? € 10/u/arbeider pc 124 (Cumuleerbaar met KMO-portefeuille) (*)

(*) aan te vragen door het bedrijf zelf!

 

Wat moet u nu doen?

Blijf steeds uw aanvraag voor tussenkomsten voor aanvang van de opleiding overmaken aan Constructiv. Op deze manier kunnen zij u de juiste info verstrekken.

 

Buiten de werkuren

… op zaterdag

 1. Tussenkomst in de opleidingskost via Bouwunie: € 5/u/arbeider (theoretische opleidingen zoals VCA) of € 10/u/arbeider (praktische opleidingen zoals EHBO, asbestverwijdering, veilig werken op hoogte, nascholing vakbekwaamheid rijbewijzen, praktische vaktechnische opleidingen …) met uitzondering van bedrijfsinterne opleidingen
 2. Tussenkomst in de loonkost: niet van toepassing
 3. Premie: € 50 / zaterdag voor de arbeider

 

… op een avond  (max. 40 uur per arbeider)

 1. Tussenkomst in de opleidingskost via Bouwunie: Ú 5/u/arbeider (theoretische opleidingen zoals VCA) of € 10/u/arbeider (praktische opleidingen zoals EHBO, asbestverwijdering, veilig werken op hoogte, nascholing vakbekwaamheid rijbewijzen, praktische vaktechnische opleidingen …) met uitzondering van bedrijfsinterne opleidingen
 2. Tussenkomst in de loonkost: niet van toepassing
 3. Premie: € 6,25 / uur voor de arbeider (max. € 250/jaar/arbeider)

 

Winteropleidingen

Uw bouwvakarbeiders kunnen tijdens de wintermaanden, van 1 december tot en met 31 maart (in 2021 uitzonderlijk tot 30 april), via Bouwunie en haar opleidingspartners een winteropleiding volgen. Deze opleiding vindt steeds plaats tijdens de week en tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid (slecht weer).

 1. Tussenkomst in de opleidingskost: via Bouwunie: € 5/u/arbeider pc 124 (theoretische opleidingen zoals VCA) of € 10/u/arbeider pc 124 (praktische opleidingen zoals EHBO, asbestverwijdering, veilig werken op hoogte, nascholing vakbekwaamheid rijbewijzen, praktische vaktechnische opleidingen …) met uitzondering van bedrijfsinterne opleidingen
 2. Tussenkomst in de loonkost: arbeider krijgt zijn loon via RVA
 3. Premie € 40 / dag (8u) voor de arbeider

 

OPGELET!
Indien u gebruik wenst te maken van de erkenning van Bouwunie voor (winter)opleiding via Constructiv, zal de factuur van de opleidingspartner de volgende administratiekost bevatten bovenop de opleidingskost:
- Voor leden: 40 euro per deelnemer per opleidingstitel (maximum 160 euro) – excl. btw
- Voor niet-leden: 60 euro per deelnemer per opleidingstitel (maximum 240 euro) – excl. btw (vanaf 50 deelnemers = 5 euro per persoon)
Eventuele examen- en certificeringskosten blijven wel ten laste van het bouwbedrijf.

 

Financiële tussenkomst via de KMO-portefeuille

De steun van de Vlaamse overheid bedraagt, afhankelijk van uw bedrijfsgrootte, 30% of 20% van de opleidingskost. U kan zo tot 7.500 euro steun per jaar krijgen.

De aanvraag voor de kmo-portefeuille verloopt volledig online via een interactieve applicatie op www.kmo-portefeuille.be

Lees hier alle details over deze steunmaatregel.

U kan alle info bekomen over deze opleiding door hier uw gegevens achter te laten.

Deze registratie is éénmalig:


U kan alle info bekomen over deze opleiding door hier uw gegevens achter te laten.

Deze registratie is éénmalig: